تیکنرﻫﺎ جزئی از سیستم‌های آبگیری باطله در معادن و تصفیه‌خانه‌ها هستند که بر اساس ته‌نشینی، به بازیابی و تصفیه پالپ خروجی کارخانجات و استفاده مجدد از آب کمک می‌کنند.

تیکنرها ﺣﻮﺿﭽﻪ‌ﻫایی ﻫﺴﺘﻨﺪ ﻛﻪ عملیات ﺗﻪ‌نشینی ﻳﺎ ﺟﺪاﺳﺎزی مایع از ﺟﺎﻣﺪ در آﻧﻬﺎ ﺑﺮ اﺳﺎس نیروهای گرانش، نیروی گریز از ﻣﺮﻛﺰ، اختلاف وزن مخصوص و تاثیر مواد شیمیائی فلوکولانت اﻧﺠﺎم می‌گیرد. 

به دنبال ته‌نشین شدن دانه‌های جامد در یک پالپ، مایع زلال و پالپ غلیظ شده‌ای به دست می آید که هر کدام از قسمت‌های مجزا خارج و جمع‌آوری می‌گردند.

تیکنرها می توانند به طور پیوسته و یا غیرپیوسته کار کنند. در ادامه به معرفی بیشتر، بررسی نحوه عملکرد تیکنر و اجزای آن خواهیم پرداخت.

سرعت ته‌نشینی ذرات جامد در یک سیال را می‌توان بسته به ابعاد دانه‌ها با استفاده از قوانین Stokes و Newton به دست آورد. سرعت ته‌نشینی ذرات خیلی کوچک در حد میکرون تحت تاثیر نیروی وزن آنها، بسیار کم است. 

بنابراین ممکن است لازم باشد با استفاده از نیروی گریز از مرکز سرعت سقوط آنها را افزایش داد.

همچنین می‌توان شرایط محیط را به گونه‌ای تنظیم کرد که مواد ریزدانه تحت تاثیر نیروی واندروالس به یکدیگر بچسبند و با سرعت بیشتری ته‌نشین شوند که به آن کوآگولاسیون می‌گویند و یا از پلیمرهایی که فلوکولانت نامیده می‌شوند، استفاده کرد تا ذرات با سرعت بسیار زیاد ته‌نشین شوند که به آن فلوکولاسیون می‌گویند.

تیکنر از یک حوضچه استوانه‌ای تشکیل شده است که بسته به ظرفیت آن دارای قطری بین 2 تا 200 متر و عمقی بین 1 تا 7 متر است. 

پالپ اولیه از طریق لوله‌ای که در قسمت مرکزی قرار دارد و انتهای آن تا حدود چند دسیمتر به داخل پالپ موجود در حوضچه تیکنر فرورفته‌است، وارد مخزن تیکنر می‌شود تا به این ترتیب حتی‌المقدور تلاطم کمتری در محیط ایجاد شود. 

در نتیجه ته‌نشین شدن ذرات جامد، در بخش فوقانی تیکنر لایه‌ای از مایع زلال تشکیل شده که به آن Over Flow یا سرریز تیکنر می‌گویند و از طریق کانالی که پیرامون بخش فوقانی تیکنر پیش‌بینی شده‌است، خارج می‌شود. 

ذرات جامد نیز به صورت پالپی غلیظ شده از ته‌ریز تیکنر که به صورت مجرایی در بخش مرکزی قسمت تحتانی تعبیه شده‌است، به خارج هدایت می‌شوند. 

برای سهولت در تخلیه دانه‌های ته‌نشین شده، قسمت تحتانی تیکنر دارای شیب ملایمی به سمت مرکز می‌باشد. 

علاوه‌ بر‌ این، یک یا چند بازوی گردان مجهز به یک سری پره در قسمت تحتانی قرار داده شده‌اند تا مواد ته‌نشین شده را به سمت مجرای مرکزی هدایت کنند. 

در تیکنرهای جدیدتر، این بازوها به نحوی طراحی شده‌اند که در صورت اعمال نیروی بیش از حد مجاز به آنها، به صورت اتوماتیک به سمت بالا حرکت کرده تا از آسیب دیدن در امان باشند.


مزایای تیکنر

ساخت تیکنر در معادن و صنایع مختلف مزایای بسیاری دارد که در ادامه مطرح می‌شود:

  • راهبری و نگهداری آسان و کاهش نیاز به نیروی انسانی
  • بازیابی آب استفاده شده تا 60 درصد با سیستم فیلترپرس
  • حفاظت محیط‌زیست با تغلیظ لجن و دوغاب و بازیافت مواد اولیه
  • صرفه‌جویی در مصرف آب و کاهش هزینه‌های جاری واحد تولیدی
  • تامین مدیریت لجن و پسماند و تسهیل انتقال و حمل فاز جامد جدا‌شده
  • امکان کاهش کیک یا لجن خروجی به پودر تقریبا خشک به وسیله فیلترپرس
  • بازگرداندن آب تصفیه شده به ابتدای خط تولید با طراحی و ساخت اصولی تیکنر
  • مساحت زمین مصرفی بسیار محدود به جای سدهای باطله و یا مخازن تبخیر پساب
  • افزایش امنیت و عمر معادن به دلیل کاهش حجم باطله تولیدی در فرآیند شستشو
  • انطباق با الزامات زیست محیطی روزافزون از سوی مقامات ناظر بر فعالیت‌های معدنی
  • کم بودن هزینه عملیاتی تیکنر در مقایسه با هزینه توسعه و نگهداری استخرهای باطله

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *